Lojistik Nedir? Lojistik Olmadan Başarılı Olunur Mu?

Dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan Tedarik Zinciri Uzmanları Konseyi’nin (Council of Supply Chain Management Professionals, CSCMP) tanımıyla lojistik; “Müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hizmetler de dahil olmak üzere tüm ürünlerin ve ilgili bilgilerin çıkış noktasından varış noktasına kadar etkili ve verimli bir biçimde taşınması ve depolanması için gerekli prosedürleri planlama, uygulama ve denetleme sürecidir. Bu tanıma içe doğru, dışa doğru, dahili ve harici hareketler dahildir.” Bu açıklamalardan yola çıkarak etrafımızda gördüğümüz tüm ürünlerde lojistikten söz etmemiz mümkündür. 

Sağlam lojistik alt yapısı ile işletmeler, müşterilere hızlı ulaşım sağlamak, hammaddenin hızlı işlenmesi ve depolanması, maliyet avantajı yakalamak ve daha uzun ömürlü işletmeler oluşturmak fırsatını elde edebilir.

Antik Mısırdaki piramitlerin inşasından beri, lojistik alanında önemli adımlar atıldı. Zaman ve tekrar, parlak lojistik çözümlerle yeni bir tarihsel ve ekonomik döneme geçişin temelini oluşturdu. Bu temel ilerlemenin örnekleri arasında deniz kargo konteynerinin icadı ve 20. yüzyıl boyunca yeni hizmet sistemlerinin oluşturulması yer alıyor. Her ikisi de bugün küreselleşmenin ayrılmaz parçalarıdır.

Örnek verecek olursak; Sağlık piyasasında ilacın üretilmesinden, tüketiminin hastalar ve diğer kullanıcılar tarafından yapıldığı son noktaya kadar yer alan tedarik zinciri kapsamındaki hareketinin verimli ve etkili bir biçimde planlanması, taşınması, uygulanması, kontrolü ve depolanma faaliyetlerine ilaç lojistiği olarak tanımlanmaktadır. 

Baktığımız zaman Rushton ve diğerleri tarafından lojistik aşağıdaki gibi özetlenmektedir.

Lojistik=Tedarik+Malzeme Yönetimi +Dağıtım

 

LOJİSTİĞİN TEMEL İLKELERİ

• Hammadde ve bitmiş ürün stok politikaları

• Kısa dönemli satış tahmini.

• Stoklama noktalarındaki ürün karmaları

• Stoklama noktalarının sayısı, kapasitesi,yeri.

• Tam zamanında dağıtım, itme, çekme stratejileri.

 

Lojistik Olmadan Başarılı Olunur Mu?

Hiç düşündünüz mü, dünyada “mal ve hizmet hareketleri” olmasaydı ne olurdu?

Domates salatası yemek için Amerika kıtasına bir ziyaret yapmamız, bir fincan kahve için Habeşistan’a, bir dilim kakaolu kek için Hint adalarına gitmemiz gerekebilirdi. ‘Eğer lojistik olmasaydı, içinde bulunduğumuz dünya yaşanmaz olurdu.’ (EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Altınay Bekar)

Bu noktada Lojistiğin öneminden bahsetmek gerekirse eğer, lojistik toplam maliyeti azaltır, ürünlerin istenilen yer ve zamanda ulaştırılması etkinliği ve verimliliği artırır. Tüketiciler tarafından satın alınan ürünler, teslim edilmeyi beklenildiğinden dolayı lojistiğin yapılamaması demek pazarlama başta olmak üzere üretimde ve uluslararası ticarette başarılı olmak mümkün değildir.

Günlük yaşamın olduğu kadar endüstrinin, üretimin, tüm hizmetlerin, insanlar ve malların hareketlerini sürdürdüğü ulaşım yolları ve bu yollar üzerinde süregiden akışın düzeni ihtiyaçlara karşılık verebilir olmalı. Fabrikalar gerektiği gibi üretebilmek için işleyeceği malları beklerken, insanlar tüketebilmek için ürünleri beklerken sormak gerekiyor ya lojistik gerektiği gibi işlemezse ne olur? Yanıtı çok açık, dünya durur.

 

noisoft / 15.09.2023

Önceki BlogNeden Websiteniz Olmalı ve Avantajları Nelerdir?
Sonraki BlogHosting Nedir? Hosting Türleri Nelerdir?